Fortum Omdöme

Fortum är ett ledande elbolag som driver övergången till förnybar energi mer än något annat elbolag. Hos Fortum kan du välja mellan rörligt och fast elavtal med fina erbjudanden om fri månadsavgift första året och extra rabatter till studenter och seniorer.

Vi lägger stort fokus på att det ska vara enkelt att byta elavtal och att förstå vilket elbolag som är rätt för dina behov. Läs därför vår snabba sammanfattning nedan för att se om Fortums elavtal är rätt för dig.

Fortum är ett ledande elbolag som driver övergången till förnybar energi mer än något annat elbolag. Hos Fortum kan du välja mellan rörligt och fast elavtal med fina erbjudanden om fri månadsavgift första året och extra rabatter till studenter och seniorer.

Vi lägger stort fokus på att det ska vara enkelt att byta elbolag och att förstå vilket elbolag som är rätt för dina behov. Läs därför vår snabba sammanfattning nedan för att se om Fortums elavtal är rätt för dig.

Skärmdump av Fortums hemsida

Passar bäst för dig som bor i:

Lägenhet

Villa

Passar sämre för dig som bor i:

Radhus

Fördelar & Nackdelar

Fördelar

Ingen årsavgift första året

Student- & seniorrabatter

Nackdelar

Betala extra för förnybar energi

Sammanfattning

Vi tycker att det ska vara enkelt att hitta och byta elavtal. Vi försöker ta bort all onödig information och bara förmedla det som är viktigt. Om du, efter att ha jämfört de olika elbolagen, fortfarande känner dig osäker på vilket elavtal du ska välja, kan du läsa lite mer information om respektive elbolag nedan, kort och informativt:

  1. Varför det är värt det: All el som levereras av Fortum kommer från icke fossila bränslekällor. Välj deras miljöpaket för att vara 100% förnyelsebar.
  2. Kostnad: Det första året kostar ett elavtal för närvarande från 0.88 kr/kWh.
  3. Rabatter och erbjudanden: Nuvarande specialerbjudande till dig som ny kund.
  4. Kundrecension: Denna och många fler recensioner hittar du hos Trustpilot.

1. Varför det är värt det

Hos Fortum är elenergins ursprung ett av de viktigaste försäljningsargumenten där vattenkraft, vindkraft, solkraft, kraftvärmeproduktion och kärnkraft är 100% av all energiproduktion. Fortum utvinner alltså ingen energi med hjälp av fossila bränslen. Vill du vara helt och hållet klimatneutral i ditt elanvändande kan du för 45 kronor i månaden teckna deras ”Miljöpaket”, då kommer all din elenergi från förnyelsebara energikällor. Du skänker dessutom 100 kr till Håll Sverige Rent som jobbar för att minska nedskräpningen i Sverige på land likväl som i hav.

Du har full valfrihet att välja mellan ett rörligt eller ett fast elpris, med Fortums rörliga elpris köper du el till marknadsvärde utifrån Nord Pools, den nordiska elbörsens, priser varje månad. Du kan även välja att binda ditt elpris till en fast avgift varje månad under 6, 12 eller 36 månader. Det ger en trygghet i att veta hur mycket varje elräkning kommer att kosta beroende på antal kilowatt-timmar (kWh), samtidigt som det innebär en risk i att få en högre elräkning om du binder ditt elpris högre än vad marknadspriset blir framöver. Om du gör ett informerat beslut och tecknar ett avtal när elpriset är så billigt som möjligt, kan du tjäna mycket pengar.

2. Kostnad

Rörligt elavtal från 0.88 kr/kWh.
Påslag: 0.074 kr/kWh.
Årsavgift: 420 kr/år (gratis första året).

3. Rabatter och erbjudanden

Just nu får alla nya kunder hos Fortum sin första årsavgift helt gratis, till ett värde av 540 kronor. Studenter får gratis el under juni, juli och augusti. Seniorer har tillgång till rabatterat elpris så länge denna är kund.

4. Kundrecension

”Vilken fin, skicklig och bra service! Jag ringde idag för att teckna ett elavtal med Fortum och fick ett otroligt bra, trevligt, väl informerad information och bemötande per telefon. Om ändå alla kundtjänst kunde vara så. Otrolig nöjd. Tack för hjälpen! Jag rekommenderar Fortum starkt😊” — Mel